تنظیم واخواهی و دفاعیه چیست؟
نوعی اعتراض به حکمی است که به صورت غیابی صادر شده است. می دانیم که در دادرسی اصل بر این است که اصحاب دعوا (خواهان و خوانده) حضور داشته باشند. حال اگر به هر دلیلی خوانده نتواند در جلسه دادرسی حضور داشته باشد، و وکیلی هم نفرستاده باشد و لایحه ای نیز تنظیم نکرده باشد، چنانچه حکم از دادگاه نخستین صادر شده باشد توسط خوانده و اگر در مرحله تجدید نظر صادر شده باشد توسط تجدیدنظر خوانده قابل اعتراض است. به این اعتراض واخواهی گفته می شود.
اوصاف واخواهی
1- واخواهی جزء روش های عدولی شکایت از آرا است یعنی همان شعبه صادر کننده رای مجددا به پرونده رسیدگی می کند.
2- همان طور که گفته شد رسیدگی به واخواهی در صلاحیت همان شعبه صادر کننده حکم غیابی است حال ممکن است بنا به هر دلیلی قاضی تغییر کرده باشد.
3- واخواهی دارای اثر انتقالی است بدین مفهوم که اختلاف از مقطع قبلی (رسیدگی غیابی) به مقطع واخواهی، با تمامی مسائلی که داشته با لحاظ اعتراضات و دلائل واخواه، منتقل میشود. در واقع منظور از اثر انتقالی این است که پرونده با تمام جوانب آن در یک مرحله دیگر مورد رسیدگی قرار می گیرد.
4- واخواهی دارای اثر تعلیقی است بدین معنا که تا انقضاء مهلت واخواهی صدور دستور اجرای حکم ممنوع است و چنانچه در مهلت، واخواهی شده باشد، اجرای حکم تا روشن شدن نتیجه واخواهی متوقف میشود.
مهلت واخواهی
شرایط اقامه دعوای واخواهی
1- در دادخواست واخواهی باید نام و اقامتگاه واخواه و نماینده او و نام و اقامتگاه واخوانده درج شود. لازم به ذکر است که واخواه همان خوانده دعوای بدوی است که حکم غیابی علیه او صادر شده است و واخوانده همان خواهان بدوی است.
2- دادخواست واخواهی باید به دفتر دادگاه صادر کننده حکم غیابی تقدیم شود.
3- برای مرحله واخواهی لازم است هزینه دادرسی پرداخت گردد.
4- دادخواست واخواهی باید در مهلت قانونی تقدیم گردد.