تعلیق مجازات به چه صورت است؟
در خصوص کلیات تاخیر مجازات بایستی بدانید که یکی از موضوعات کیفری در بحث مجازات ها است که به قاضی اجازه می دهد ضمن محاکمه مجرمان، این فرصت را به آنها بدهد تا با اصلاح رفتار گذشته خود، از وقوع جرایم بعدی نیز پیشگیری کنند.
بدین ترتیب در نظام تاخیر مجازات، قاضی می تواند در جرایمی که لطمه جدی به امنیت و نظم عمومی جامعه وارد نشده یا خسارت سنگینی به حقوق افراد خصوصی باز نکرده و فرد هم فاقد سابقه کیفری موثر است، برای مدت یک تا ۵ سال اجرای مجازات را به تاخیر درآورد.
شرایط لازم برای امتیاز تعلیق در مجازات
ممنوعیت تعلیق مجازات در جرایم خاص
در قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ و برخی قوانین خاص، جرایمی که قابل تاخیر در مجازات نیستند، از سوی قانونگذار برشمرده خواهند شد. طبق ماده ۴۷ قانون مجازات اسلامی در صورتی ارتکاب چنین جرایمی حکم داده است:
جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور
خرابکاری در تأسیسات آب، برق، گاز، نفت و مخابرات
جرائم سازمان یافته، سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار، آدم ربایی و اسیدپاشی
قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر
جرائم علیه عفت عمومی، تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا
قاچاق عمده مواد مخدر یا روانگردان
مشروبات الکلی و سلاح و مهمات و قاچاق انسان
تعزیر بدل از قصاص نفس، معاونت در قتل عمدی و محاربه و افساد فی الارض
جرائم اقتصادی، با موضوع جرم بیش از ۱۰۰ میلیون ریال
تعلیق اجرای مجازات های درجه ۳ تا ۶
بررسی طرق تعلیق مجازات
شرایط افزایش تعلیق مجازات
شرایط افزایش تعلیق مجازات
طبق ماده ۵۰ قانون مجازات اسلامی، در صورتی که محکومی که مجازات وی معلق شده است در مدت تاخیر بدون عذر موجه از دستورهای دادگاه پیروی نکند. دادگاه صادرکننده حکم قطعی می تواند به درخواست دادستان یا قاضی اجرای احکام، برای بار اول یک تا ۲ سال به مدت تاخیر اضافه یا قرار تعلیق را لغو نماید. بدین ترتیب در صورت تخلف از دستور دادگاه برای بار دوم، موجب الغای قرار تعلیق و اجرای مجازات می شود.
همچنین اثر تاخیر مجازات بر حق مدعی خصوصی طبق ماده ۵۱ قانون مجازات اسلامی، تعلیق اجرای مجازات محکوم نسبت به حق مدعی خصوصی تاثیری ندارد.بدین ترتیب حکم پرداخت خسارت یا دیه در این موارد اجراء خواهد شد. همچنین بی اثر شدن محکومیت تعلیق مجازات طبق ماده ۵۲ قانون مجازات اسلامی بدین شرح می باشد. از اینرو هرگاه محکوم از تاریخ صدور قرار تا پایان مدت تعلیق، مرتکب جرم عمدی موجب حد، قصاص، دیه یا تعزیر تا درجه ۷ نشود، محکومیت تعلیقی بی اثر می گردد.
مدت زمان تعلیق مجازات
شرایط لغو قرار تعلیق مجازات
تعلیق مراقبتی مجازات
تعلیق مراقبتی مجازلت یعنی علاوه بر رعایت شرایط تعلیق ساده، محکوم باید دستورات دادگاه را نیز در مدت تعلیق به صورت دقیق انجام دهد. همچنین طبق ماده ۴۰ قانون مجازات اسلامی به بیان شرایط عمومی صدور قرار تاخیر پرداخته است. از طرفی افرادی که می توانند تقاضای تعلیق مجازات را کنند شامل دادستان، قاضی اجرای احکام و محکوم خواهند بود.
لغو قرار تعلیق صدور حکم تنها با انتساب اتهام به تنهایی نمی تواند موجب لغو قرار تعویق صدور حکم شود. زیرا ممکن است متهم پس از محاکمه تبرئه گردد. بنابراین فقط در صورت صدور حکم محکومیت قطعی می توان قرار تعویق صدور حکم را لغو نمود. از اینرو با لغو قرار تعویق صدور حکم دادگاه صادر کننده قرار مبادرت به صدور حکم می نماید.