وکیل شهرداری
برای پیگیری پرونده های قضائی افراد حقیقی یا حقوقی، فردی متخصص در این حوزه در نظر گرفته می شود که از کلیات مقررات و روند قانونی هر پرونده مطلع بوده و با آگاهی و اشراف کامل بر موضوع می تواند پرونده را به نتیجه برساند. وکلا با تخصص خود در حوزه های مختلف، روال قانونی را طی کرده و از حقوق موکل خود در مراجع قانونی ذی صلاح دفاع کرده و تمام تلاش خود را به کار می گیرند تا نتیجه نهایی به نفع موکلشان باشد. وقتی از وکیل متخصص در یک زمینه صحبت به میان می آید، مقصودمان این نیست که هر وکیل تنها در آن حوزه تخصص داشته و قادر به وکالت در سایر موضوعات نیست. بلکه مدرک تحصیلی و پروانه کاری همه وکلا یک نوع بوده و فقط برخی از آنها به موجب قبول پرونده های با موضوع مشابه به تعداد زیاد، تجربه و تبحر کافی را در آن کسب نموده و بیشتر ترجیح می دهند در آن حوزه فعالیت نمایند. از این رو به برخی از آنها عناوین خاصی اطلاق می گردد. وکیل شهرداری نیز یکی از عناوینی است که به برخی از وکلا به موجب سابقه کاریشان اطلاق شده و پرونده های مربوط به شهرداری ها به آنها سپرده می شود. لازم است بدانیم که وکیل شهرداری از دو جنبه متمایز می شود. از یک سو به وکلایی که پرونده های قضائی شهرداری را پیگیری نموده و در اصل برای شهرداری کار می کنند و مسائل حقوقی آنها را حل و فصل می کنند، و از سویی دیگر به وکلایی که وکالت افراد را در مواجهه با شهرداری که به مشکل قانونی برخورده اند بر عهده می گیرند؛ وکیل شهرداری گفته می شود.
پس همان طور که گفته شد، هیچ مانعی برای وکیل شهرداری در قبول وکالت سایر پرونده های حقوقی و کیفری وجود نداشته و چون آنها عموما وکالت پرونده های مربوط به شهرداری را می پذیرند، به همین جهت به آنها وکیل شهرداری می گویند.
وظایف وکیل شهرداری
تسلط به قوانین مختص شهرداری و چهارچوب اجرائی در کمسیون های مربوطه، آیین نامه و بخشنامه های موجود و پیچیدگی مقررات حاکم بر امور اداری منجر می شود وکیل شهرداری بتواند در پرونده های قضائی مربوط به شهرداری چه به عنوان وکیل مدافع شهرداری و چه به عنوان وکیل سایر افراد، نتیجه مطلوب را اخذ نموده و پرونده را به سرانجام برساند.
همان طور که می دانیم شهرداری سازمانی غیردولتی است که از چندین کمسیون و شورا تشکیل شده است و هر یک وظایفی را بر عهده دارند. شورای شهر، شورای عالی شهرسازی و معماری، کمسیون ماده 5 و 8 و 77 و 99 و 100 از جمله مجامعی هستند که وکیل شهرداری به مسائل و پرونده های حقوقی و کیفری آنها رسیدگی کرده و وکالت افراد یا به طور اختصاصی وکالت شهرداری را بر عهده می گیرد.
شورای شهر به نوعی ناظر بر طرح های ارائه شده توسط شهرداری است. البته هرکدام از این نهاد ها مجزا بوده و هیچ یک زیرمجموعه دیگری نیست. بلکه مکمل هم بوده و در برخی امور با هم همکاری می کنند. برای مثال طرح هایی که توسط شهرداری برای وسعت دهی به شهر و تعیین حدود معابر و خیابان ها و توسعه فضای سبز یا محدوده ساخت و ساز ها ارائه می شوند، توسط شورای شهر بررسی شده و بر اجرای طرح ها نظارت می کند. شورای عالی شهرسازی نیز طرح های عمرانی تایید شده توسط شورای شهر را مجدد بررسی نموده و در صورت نیاز بعد از اعمال تغییرات لازم، تصویب می کند. رسیدگی به امورات مشترک این شوراها و شهرداری و یا حل اختلافات موجود بین شهروندان و این نهادها توسط وکیل شهرداری به انجام رسیده و مراحل قانونی پرونده های مربوطه توسط این وکلا به سرعت و دقت طی می گردد.
در کمسیون ماده 100 شهرداری به تخلفات مربوط به ساخت و ساز در حوزه شهری و در کمسیون ماده 99 نیز به تخلفات ساختمانی در خارج از محدوده شهری رسیدگی می شود. وکیل شهرداری می تواند در چنین پرونده هایی وکالت افراد را بر عهده گرفته و در حل اختلافات بین صاحب ملک و شهرداری و پیگیری شکایت شهرداری از مالک، نقش بسزایی را ایفا کند.
دریافت خسارات وارده از جانب شهرداری بر افراد، حل مشکلات موجود در اخذ پروانه، دریافت پایان کار و سند مالکیت، حل دعاوی تصرف عدوانی و خلع ید، حل دعاوی مربوط به اخذ عوارض، رفع مشکل های به وجود آمده در مزایده های شهرداری، حل اختلافات کارکنان و پیمانکاران با شهرداری و مواردی از این قبیل جزء دیگر وظایف وکیل شهرداری بوده و سپردن این امور به وی در حصول نتیجه مطلوب و سریع تاثیر بسزایی دارد.
یک وکیل شهرداری لازم است به طور کامل به قوانین شهرداری ها تسلط داشته و از تمامی جزئیات آنها آگاه باشد و بتواند با مطالعه پرونده و مشاهده مدارک موجود، رای متناسب با پرونده را پیش بینی نموده و در صورت لزوم با راهکارهای تخصصی نتیجه پرونده را به نفع موکل خود تغییر دهد. هم چنین بنابه آشنایی با آیین نامه ها، بخشنامه ها و وظایف کمسیون های شهرداری، شرایطی را فراهم آورد که طرفین دعوی به توافق و صلح برسند.