حقوق کار ،کارمند و کارگر در وازت کار :
در پاسخ به این پرسش که تعریف حقوق کار چیست و موضوع و مشخصات آن چه می باشند؟ باید گفت: قانون در واقع، شاخه ای از علم حقوق بوده و در بردارنده موضوعاتی، در خصوص روابط بین کارگر و کارفرما، انجام کار برای دیگری و مسائل بین آنان می باشد. در راستای اجرایی شدن حقوق کار، قانون کار، تنظیم و تصویب گردیده و چنانچه، کارگر و کارفرما، درخصوص مسائل مربوط به این حیطه، با یکدیگر، دچار چالش شوند، باید به قواعد این قانون، مراجعه نمایند.
مقررات قانون کار
در قسمت های قبل، گفتیم که تعریف قانون کار چیست و مشخصات نوع رابطه کار در قانون کار چگونه می باشد. همچنین، اشاره کردیم که در راستای اجرایی کردن محتوای حقوق کار، قانون کار، وضع شده است. در این قسمت، قصد داریم، در خصوص مقررات قانون کار صحبت کنیم و توضیح دهیم، هدف قانون گذار، از ایجاد این مقررات چه می باشد.
بیشتر بخوانید:
به دلیل اینکه نفس رابطه کار میان کارگر و کارفرما، نوعی رابطه ناعادلانه است که به منافع کارگران لطمه وارد می سازد، لازم است تا دولت، در این رابطه دخالت نموده و به نوعی، قانون کار عادلانه را تنظیم و تدوین نماید که دارای جنبه حمایت از کارگران باشد. مقرارات قانون کار، در بردارنده موضوعات زیر است که عبارتند از:مقررات عمومی:
در این مقررات، راجع به عمومیات، نظیر مفهوم کارگر، مفهوم کارفرما و افراد مشمول قانون کار، تعیین تکلیف شده است.
مدت کار:
آن بخش از مقررات قانون کار که در خصوص ساعات مجاز کار کارگران و اضافه کاری های آن ها، تعیین تکلیف کرده است را شامل می شود.
تعطیلات و مرخصی ها در قانون وزارت کار:
در این بخش از مقررات قانون کار، انواع مرخصی کارگران، نظیر مرخصی ساعتی، استعلاجی ، استحقاقی و سایر موارد، مشخص شده است.
شرایط کار زنان و کودکان:
در این بخش از مقررات حقوق کار، ممنوعیت های سنی، ساعات کاری برای زنان و کودکان زیر 18 سال، وضعیت ساعات شیردهی مادران شاغل، مرخصی بارداری در قانون کار و سایر مواردی از این دست، تعیین تکلیف شده است.
مزد و حقوق:
این بخش از مقررات حقوق کار، در خصوص مزد و حقوق روزانه یک کارگر، وضعیت سنوات و عیدی او، وضعیت حقوق کارگران نوبتی و سایر موارد این حوزه، توضیح داده است.
قرارداد کار:
در این قسمت از قوانین حقوق کار، تعریف قرارداد کار، نحوه فسخ آن، موارد مجاز و غیر مجاز قابل درج در قرارداد و سایر موارد مرتبط، مطرح و پیش بینی شده است.
بازرسی کار:
در این قسمت از مقررات قانون کار، شرایط بازرسی محیط های کار و نحوه انتخاب بازرسان کار، تعیین شده است.
شورای عالی کار:
در این قسمت از مقررات قانون کار، تعریف شورای عالی کار، وضعیت تعیین اعضای آن، نحوه عضویت در آن و سایر مواردی از این دست، پیش بینی و ذکر شده است.
اهداف قانون کار :
ایجاد نظم در روابط کارگر و کار فرما
ایجاد امنیت شغلی، برای کارگران
برقراری عدالت، میان کارگر و کارفرما و از بین بردن اختلاف فاحش طبقاتی
بهبود شرایط کار.